Dricks

Det kan vara klurigt att dricksa utomlands. Grundregeln är att dricksa om du är nöjd och motsatsen om du inte är det. I många länder utgör dricksen en viktig del av lönen för servicepersonalen vilket kan vara viktigt att hålla koll på. Nedan har vi samlat information om de vanligaste destinationerna för KrogResor.

Frankrike
Taxi: 10% av priset för resan bör lämnas i dricks till chauffören.
Restaurang: Enligt lag är det inkluderat 15% dricks på notan i Frankrike. Om man är nöjd med servicen är det trevligt att lägga 1–2 euro extra.
Hotellpersonal: 1-2 euro är lagom och bör ges.
Valuta: Euro

Italien
Taxi: Förväntar sig ingen dricks.
Restaurang: I Italien betalar du nästan alltid en mindre summa på 1–3 euro för servicen och brödet vilket oftast betalas per person.
Hotellpersonal: Det kan vara trevligt att ge 1 euro men det är inte något som förväntas.
Valuta: Euro

Portugal
Taxi: Avrunda totalen uppåt.
Restaurang: På finare restauranger i turistorter bör man ge ca 5 – 10%. På mer lokala ställen och barer förväntas du inte ge någon dricks.
Hotellpersonal: 1 euro är rimligt att ge.
Valuta: Euro

Spanien
Taxi: Ca 10% eller runda upp funkar också fint. Inget krav på dricks.
Restaurang: Ca 10%
Hotellpersonal: Det kan vara trevligt att ge 1 euro men det är inte något som förväntas.
Valuta: Euro

USA
Taxi: 15 – 20% av priset. Närmare 20% om du betalar med kort eftersom föraren ofta står för kostnaden av kortbetalningar.
Restaurang: 15–20% på summan före skatt. Men kolla först så inte serviceavgift är inräknad i notan. En dollar per drink i baren.
Hotellpersonal: 2–3 dollar om dagen till städerskan. 1–2 dollar till piccolon.
Valuta: USD