DRICKS

Det kan vara klurigt att dricksa utomlands. Grundregeln är dock att dricksa om du är nöjd och motsatsen om du inte är det. I många länder utgör dricksen en viktig del av lönen för servicepersonalen vilket kan vara viktigt att hålla koll på.



Frankrike
Taxi: 10% av priset för resan bör lämnas i dricks till chauffören.
Restaurang: Enligt lag är det alltid inkluderat 15 procent dricks på notan i Frankrike. Om man varit nöjd med servicen är det trevligt att lägga 1–2 euro extra.
Hotellpersonal: 1-2 euro är lagom och bör ges.
Valuta: Euro

Italien
Taxi: Förväntar sig ingen dricks.
Restaurang: I Italien betalar du nästan alltid en mindre summa på 1–3 euro för servicen och brödet vilket oftast betalas per person.
Hotellpersonal: Det kan vara trevligt att ge 1 euro men det är inte något som förväntas.
Valuta: Euro

Portugal
Taxi: Avrunda totalen uppåt.
Restaurang: På finare restauranger i turistorter bör man ge ca 5 – 10 procent som dricks. På mer lokala ställen och barer förväntas du inte ge någon dricks.
Hotellpersonal: 1 euro är rimligt att ge.
Valuta: Euro

Spanien
Taxi: Ca 10% eller runda upp funkar också fint. Inget krav på dricks.
Restaurang: Ca10%
Hotellpersonal: Det kan vara trevligt att ge 1 euro men det är inte något som förväntas.
Valuta: Euro

USA
Taxi: 15 – 20% av priset. Närmare 20% om du betalar med kort eftersom föraren ofta står för kostnaden av kortbetalningar.
Restaurang: 15–20 procent på summan före skatt. Men kolla först så inte serviceavgift är inräknad i notan. En dollar per drink i baren.
Hotellpersonal: 2–3 dollar om dagen till städerskan. 1–2 dollar till piccolon.
Valuta: USD